Дидактичний матеріал з правознавства





Задачі з курсу «Кримінальне право України»

Задача 1. 19-річний Петренко та 16-річний Івцов увечері знімали золоті прикраси та відбирали гpoшi у жінок. Після їx затримання було встановлено, що вони мають вiciм таких епізодів. Проаналізуйте цю ситуацію.

Задача 2. О 22-й годині троє хлопців зустріли Клюєва i під загрозою застосування насильства відібрали у нього гаманець та мобільний телефон. Отямившись від несподіванки, Клюев, підхопивши металевого прута, кинувся за хлопцями i наздогнав одно­го з них — Miтінa, якого почав бити. Мітін впав, але встиг вихопити ножа i поранити Клюєва, а той знову почав бити Miтінa, внаслідок чого Miтін помер. Про-аналізуйте цю ситуацію.

Задача 3. Раніше судимий Іванов почув крики жінки у підземному переході. Biн підбіг до пе­реходу i побачив Горлова, який простягнув руки до Петрової. Іванов, недовго думаючи, вдарив Горлова, той впав i втратив свідомість, а в цей час підбіг Тесленко i, побачивши Іванова, вдарив його обрізком труби, завдавши Іванову тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості. Проаналізуйте цю ситуацію.

Задача 4. Чохов 19 жовтня 2004 р. купив на ринку крупу i зварив з неї їжу. Вся сім'я після ве­чері була доставлена у реанімацію, а дружина Чохова померла. Як з'ясувалося, крупа була отруєна отрутохімікатами. Проаналізуйте цю ситуацію.




Задачі з курсу «Кримінальне право України»

Задача 5. У Одеському морському порту було затримано кон­тейнер, який iшов транзитом че­рез Україну до Німеччини. У ко­нтейнері було виявлено 5 тонн наркотичних речовин. Були також затримані двоє супроводжуючих контейнер громадян Сирії. Чи буде порушено кримінальну спра­ву?

Задача 6. 22-річний Клімов, після відбуття кримінального покарання, 5 лютого 2005 р. про­ник у житло Сидоренка i виніс майно на суму 4200 грн., але його помітили сусіди i спробували за­тримати, коли Клімов виходив з під'їзду. Клімов, погрожуючи но­жем, кинув речі i втік з місця події. Кваліфікуйте ці події.

Задача 7. Козенко, перебуваючи на робооті 23 лютого 2005 р., о 14-й годині взяв деякі pечi i пішов додому, але був затриманий на прохідній підприємства. Проаналізуйте можливі наслідки цієї події.

Задача 8. Кравцов зловживав алкоголем i систематично бив дружину і 14-річного сина. 31 березня 2002 р. Кравцов прийшов додому у стані сильного алкого­льного сп'яніння, почав бити дру­жину, а коли син спробував вступитися за матір, то накинувся i на нього. Син спробував сховатися, але батько наздогнав його, і тоді син, вхопивши ножа, вдарив батька, заподіявши смерть. Проаналізуйте цю ситуацію.
Задачі з курсу «Кримінальне право України»

Задача 9. В ніч на 31 грудня 2003 р. до магазину «Мобільні телефони» проникли невідомі. По­грожуючи зброєю, вони побили i зв'язали охоронця і винесли телефонів на 150 тис. грн. Вранці до магазину, на виклик його продавців, прибули оперативники i після огляду місця події i бесіди з потерпілим звернули увагу на обставину, яка i допомогла розкрити злочин. На яку обставину звернули увагу оперативники?

Задача 10. 17-річний Скопенко, 15-річний Житов та 13-piчний Торенко проникли вночі до магазину i, погрожуючи охоронцю обрізом рушниці, побили i зв'язали його. Із магазину вони винесли майна на 10 200 грн. Вранці охоронець був знайдений мертвим. Кваліфікуйте цю по­дію.

Задача 11. О 18-й годині Бенько та Cipeнко йшли вулицею, коли зустріли Поташову. Сіренко, погрожуючи застосуванням насильства, відібрав у Поташової золотий ланцюжок, але Бенько став вимагати від нього, щоб той повернув його. Між Бенько i Ciренко виникла бйка. Бенько двічі вдарив в обличчя Cipенкa, той впав, ударився головою об бор­дюр i помер. Проаналізуйте цю ситуацію.

Задача 12. В одній з газет так описувалося поняття «уявна обо­рона»: «У пepexoдi до чоловіка підійшов громадянин, вдарив його, а коли той впав, приставив до го­лови металевий предмет, почав вимагати гроші. Чоловік подумав, що це пістолет, почав захищатись i вбив нападаючого.» Чи згодні Ви з таким роз'ясненням уявної обо­рони?




Задачі з курсу «Сімейне право України»

Задача 1. Оксана й Олег розлучилися. Вони мають трирічного сина Андрія, якого виховують батьки Олега. Бабуся i дідусь відмовляються віддати Оксані дитину i не дозволяють їй відвідувати сина.

Задача 2. Кирило, йому 15 років, посварився з батьками. Він поїхав до своїх родичів в інше місто і не хоче повертатися додому. Родичі, не маючи дітей, дали згоду Кирилу на його проживання в них.

Задача 3. Саша і Наталя вже місяць не можуть домовитись про ім'я новонародженого сина. Мама Наталі сказала, що вона сама зареєструє дитину.

Задача 4. Антон і Галина збираються розлучитися i не живуть разом уже півроку. Їхня донька Наталя, якій 12 років, живе з мамою. Але вона дуже любить батька i хоче жити з ним та його батьками. Антон готовий забрати дитину, але Галина відмовляє йому, говорячи, що вона сама знає, як їй виховувати доньку.

Задачі з курсу «Сімейне право України»

Чи отримуватиме аліменти Григорій Терещенко
Григорію Терещенку 70 років, він має двох повнолітніх дітей: дочку Ольгу 43 років і сина Богдана 39 років. Ольга працює лікарем-терапевтом приватної клініки, вона  одружена, у неї двоє неповнолітніх дітей, яких виховує разом iз чоловіком. Богдан -  директор фірми з ремонту побутової техніки, він має сім'ю: дружину i трьох неповнолітніх дітей. Ольга i Богдан непогано заробляють.
Григорій Терещенко розлучився зi своєю дружиною Світланою, коли Ользі було всього сім років, а Богдану— три. 3 дітьми Григорій не спілкувався, морально їх не підтримував, хоча аліменти, призначені судом, сплачував регулярно. Щоб утримувати неповнолітніх дітей, мати працювала на двох роботах. Зараз Світлана – пенсіонерка, живе неподалік від міста у приватному будинку, має своє господарство –садок, город, кролів. Богдан та Ольга допомагають їй матеріально.
Терещенко більше не одружувався. Він живе самотньо у невеличкій квартирі. 3 лютого минулого року за станом здоров'я (Григорій хворий на діабет) покинів роботу. Терещенко отримує пенсію за віком. Вряди-годи він підробляє, реалізуючи свої акварельні малюнки.
У ciчнi цього року Григорий Терещенко звернувся до суду із заявою, в якій просить призначити аліменти із своїх дітей у звязку із скрутним матеріальним становищем.      


Завдання 1. Ви – захисник інтересів Ольги та Богдана в суді. Які аргументи ви б висунули на захист своєї позиції?

Завдання 1. Ви – захисник інтересів Ольги та Богдана в суді. Які аргументи ви б висунули на захист своєї позиції?

Завдання 2. Ви – захисник інтересів Григорія Терещенка в суді. Які аргументи ви б висунули на захист своєї позиції?

Завдання 2. Ви – захисник інтересів Григорія Терещенка в суді. Які аргументи ви б висунули на захист своєї позиції?

Завдання 3. Ви –судді й мусите винести рішення в цій справі. Якими положеннями законодавства ви будете керуватися у цій ситуації? Які питання поставите кожній із сторін?

Завдання 3. Ви –судді й мусите винести рішення в цій справі. Якими положеннями законодавства ви будете керуватися у цій ситуації? Які питання поставите кожній із сторін?

Завдання 3. Ви –судді й мусите винести рішення в цій справі. Якими положеннями законодавства ви будете керуватися у цій ситуації? Які питання поставите кожній із сторін?




ТЕСТИ: «ОСНОВИ КОНСТИТУЦІЙНОГО ЛАДУ В УКРАЇНІ», «ОРГАНИ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ В УКРАЇНІ»
              I варіант.
1. «Декларацію про державний суверенітет України» було прийнято:
а) 16 липня 1991 р.; б) 16 липня 1990 р.; в) 24 серпня 1991р.
2. Всеукраїнський референдум, на якому було затверджено «Акт проголошення незалеж- ності України, відбувсяа) 16 липня 1991 р.; б) 1 грудня 1991р.; в) 8 грудня 2004 р.
3. Перехід прав та обов'язків від одного суб'єкта права до iншогo має назву:
а) правонаступництво; б) правоздатність; в) правосвідомість.
4.За формою правління Україна є: а) республікою; б) iмперією; в) державою.
5.Право визначати i змінювати конституційний лад в Україні належить виключно:
а) народові; б) президентові; в) парламен­ту.
6. В Україні визначається i гарантується верховенство:а) права; б) Президента; в) народу.
7. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування:               а) так; б) hi.
8. Державним прапором в Україні є:   а) стяг синьо-жовтого кольорів; б)стяг жовто-блакитного кольорів; в) стяг малинового кольору.
9.Автором мелодії Державного гімну Укра­їни є:
а) М. Вербицький; б) М. Лисенко; в) В. Чубинський.
10.Народне волевиявлення здійснюється через: а) референдум; б) гласність; в) вибори.
11. Не мають права голосу громадяни, які: а) стоять на обліку у психіатричній лікарні;
б) судом визнано недієздатними; в) жінки i діти.
12. Всеукраїнський референдум призначають:
а) Президент України; б) Верховна Рада; в) Кабінет міністрів.
13. У скількох областях повинні бути зібpaні підписи для референдуму:
а) двох третинах; б) чотирьох третинах; в) п'яти.
14. Які питания не допускаються на вирішення на референдумі:
а) податки; б) бюджет; в) амністія; г) територія.
  15. До складу адміністативно-територіального устрою входять:а)24 обл;б)25 обл;в)26 обл.
16. Формами народовладдя є:
а) громадянська демократія; б) представницька демократія; в) пряма демократія.
17. Референдуми бувають таких видів:
а) всеукраїнські та місцеві; б) сільські та селищні; в) громадянські.
18. Основними виборчими системами світу є:
а) мажоритарна; б) пропорційна; в) змішана; г) громадська.
19.Конституційний склад ВР України:а) 500 депутатів; б) 600 депутатів ; в) 450 депутатів.
20. Народним депутатом України може бути громадянин України, який проживає в Україні останніх: а) 5 років; б) 6 років; в) 10 років.
21. Перед вступом на посаду народні депутати України складають перед Верховною Радою України: а) молитву; б) присягу; в) iнші повноваження.
22. Перед відкриттям першої ceciї новообраної Верховної Ради присягу зачитує депу­тат: а) найстарший за віком; б) наймолодший за віком; в) сорока років.
23. Верховна Рада України збирається, після офіційного оголошення результатів виборів, не пізнішe, ніж на: а) 20 день; б) 30 день; в) 40 день.
24. Черговi ceciї Верховної Ради України починаються: а) першого вівторка лютого i першого вівторка вересня;б) першого вівторка березня i першого вівторка серпня;
в) першої середи лютого i першого понеділка жовтня.
25. Забезпечення стабільності грошової одиниці є основною функцією:
а) Національного банку України; б) Приватно­го банку; в) Ощадного банку України.
26. Бюджет України готується Кабінетом Miністрів України не пізнше:
а) 15 вересня; б) 16 вересня; в) 1 січня.
27. Першим Президентом незалежної Укра­їни був:а) Кучма; б) Кравчук; в)Грушевський.
28. Глава держави, який виступае від її імені — це:
а) Прем'єр- міністр; б) Президент; в) спікер парламенту.
29. Скільки термінів поспіль може бути Пре­зидентом України одна i та сама особа:
а) один; б) два; в) три.
30. Чepгoвi вибори Президента України відбуваються:
а) в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень;б) в першу неділю жовтня п'ятого року пов­новажень; в)  в останню неділю березня п'ятого року повноважень.
31. Який орган є вищим у системі Органів законодавчої влади:
а) Президент України; б) Кабінет Mіністрів України; в) Верховна Рада України.
32. До складу Кабінету Miністрів входять: а) Прем'єр-Miністр; б) віце-прем'єр-міністр;
в) віце-прем'єр-міністри i міністри; г) Президент України i депутати Верховної Ради.
33. Кабінет Miністрів в межах своєї компетенції видає: а) постанови i розпорядження;
б) закони i підзаконні акти; в) нормативно-правові акти.
34. Акти Кабінету Miністрів підписує:
а) Президент України; б) cпікep парламен­ту; в) Прем'єр-Miністр України.
35. Мінімальна кількість народних депутатів України, які мають підтримати проект законів для його прийняття: а) 226; б) 230; в) 215.
36. Найвищим судовим органом в Україні, у системі cyддів загальної юрисдикції є:
а) Конституційний суд; б) Верховний суд; в) Адміністративний суд.
37. Прокуратуру України очолює:
а) Президент України; б) Генеральний Про­курор України; в) спікеp парламенту.
38. Правосуддя в України здійснюється виключно:
а) Судом; б) Президентом; в) Прем'єр-Miністром.
39. На посаду судді може бути рекомендований громадянин України, який має:
а) вищу юридичну ocвітy i стаж 3 роки; б) стаж два роки; в) стаж 5 років.
40. На посаду судді може бути рекомендований громадянин України, який володіє:
а) державною мовою; б) іноземною мовою; в) російською мовою.
41.Державним органом, визначальним у дiяльності яких є виконання головних право-охоронних функцм є:  а) суди; б) правоохоронні органи; в) міністерства.
42. Державним правоохоронним органом спеціального призначення, який забезпечує дер-жавну безпеку України є: а) ВР; б) Генеральна Прокура­тура;в) Служба безпеки України. 
43. Право суду вирішувати певні справи називається:
а) правоздатність; б) юрисдикція; в) законність.
44. У paзi незгоди учасників процесу iз су­довим рішенням, вони мають право звернутися до: а) Апеляційного суду; б) Касаційного суду; в) Адміністративного суду.
45. Чи призупиняється вирок суду на час розгляду апеляційної скарги? а) так; б) нi;
46. Який стаж роботи у галузі права, необхідний для обирання суддею Конституційного суду: а) 10 років; б) 8 років; в) 9 років.
47. Який мінімальний вік cyдді Конституційного суду України? а) 65 р.;б) 40 р.; в) 30 р.
48.Добровільним професійним громадянським об'єднанням, покликаним сприяти захисту прав, свобод та представляти законні інтереси фізичних i юридичних ociб, називається:
а) Адвокатура України; б) Прокуратура Укра­їни; в) Верховний Суд.
49. Вид правоохоронної діяльності, яку становить система гласних i негласних пошуко-вих розвідувальних i контррозвідувальних дій називається:
а) слідство: б) дізнання; в) оперативно-розшукова діяльність.
50. До виконавчої гілки влади в Українi відносяться:
а) Верховна Рада України; б) Президент України; в) Кабінет Miністрів України.



Немає коментарів:

Дописати коментар